Felhívás a veszettség vírus terjedésének megelőzésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek betartására

Terjed a veszettség – figyelmeztetést adott ki a Magyar Állatorvosi Kamara. Ebben az időszakban nagyobb figyelmet kell fordítani a házi kedvencek védőoltására, ugyanis a vírus nemcsak az állatokra, hanem az emberekre is nagyon veszélyes.

.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálytól érkezett levelében foglaltakra tekintettel felhívjuk a Tisztelt lakosok figyelmét, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a veszettség esetek hazánkban, és nem csak a vadállomány érintett, hanem kutya, szarvasmarha, macska is.


Az elmúlt évtizedekben szórványos esetek fordultak elő hazánkban, azonban az ukrajnai háború következtében keleti szomszédunknál elmaradt a rókák vakcinázása, és sorra érkeznek hozzánk a veszett állatok a zöld határon át.
A veszettség gyógyíthatatlan és halálos betegség, melynek következtében a fertőzött személy zavarodottan és kényszerképzetek között fullad meg.
A https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg legutóbbi hírek szerint egy veszettségfertőzött macska emberre támadt.
Figyelemmel a kóbor állatok magas számára, arra, hogy ezen állatok oltása nem megoldott, a vadon élő állatokra, továbbá arra, hogy a vírus harapással, a nyílt sebbe jutva terjed, mindössze hetek kérdése, hogy mikor bukkan fel a veszettség vírus a határtól
távolabbi területeken is.
Tisztelettel felhívjuk lakosaink figyelmét arra, hogy

  • Állataink kiszökésének megakadályozása jogszabályi kötelezettség;
  • Az ebek évenkénti oltása jogszabályi kötelezettség;
  • A macskák oltása – különösen a kijárós cicákra figyelemmel – erősen javallott;


és a jelenlegi helyzetben az állattartók fokozott ellenőrzésre és szigorú szankcionálásra számíthatnak.
Kérjük, hogy aki harapásos sérülést szenved, azonnal forduljon orvoshoz, továbbá jelezze az esetet a helyi állatvédelmi hatóságnál.

 

www.kiralyhegyes.hu