mfp_logo

Nyakunkon a fűtési szezon! Ellenőriztesse a kéményeit!

Lassan október végét járjuk és a kellemes időjárás még tart, ideje azonban gondolnunk kéményeink ellenőriztetésére és biztonságunk megőrzésére.
Kéményeink épsége életekbe is kerülhetnek...

Ki végzi a kéményseprést?

A lakossági kéményseprést több megyében átvette a katasztrófavédelem. Ez nem azt jelenti, hogy tűzoltók ellenőrzik a kéményeket, a sormunkát változatlanul a kéményseprő szakemberek végzik. Az újdonság csak az, hogy ahol a megyei jogú városok nem vállalták a feladatot, ott a  katasztrófavédelem szervezésében valósul meg a kéményseprés. A kéményseprő ipari (katasztrófavédelmi) szerv.. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK), amely tevékenységét Megyei Kéményseprőipari Ellátási Csoportok révén végzi. A Főváros területén a kéményseprést továbbra is a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. végzi.

Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. Nem csak ott, ahol a katasztrófavédelem végzi, hanem
mindenhol. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. Harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat, (amelynek díjszabása www. kemenysepro.hu weblapon megtalálható), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással.

Mi tartozik bele az ingyenes kéményseprés sormunkába?

A sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a
levegő utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szénmonoxid-érzékelő) működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó munkákért!, valamint a két sormunka között megrendelt kéményellenőrzésért fizetni kell.

Hogyan lehet a kéményseprés szolgáltatást megrendelni?

Van lehetőség arra, hogy valaki kéményseprést rendeljen a kötelező és ingyenes sormunkán túl is. Az ügyfélszolgálat elérhető a 999-06-64-es telefonszámon hétfőnként 8.00-20.00-óráig a többi hétköznapon 8. 00-14.00-óráig, valamint személyes ügyfélfogadásra a Főkétüsz Kft. Központi Ügyfélszolgálati irodájában (1142 Budapest, Rákospatak U. 70-72.) van lehetőség hétfőn 7. 00-19. 00-ig, többi hétköznapon 7. 00-13. 00-ig. További információkat talál a www. kemenysepro.hu weboldalon.

Kint járt a kéményseprő de nem tisztította ki a kéményt.

Előfordulhat, hogy a kémény állapota nem indokol tisztítást, olyan viszont nem történhet meg, hogy a kéményseprő semmilyen mérést nem végez a kémény ellenőrzése során.

Mikor jön a kéményseprő ellenőrizni?

A lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.